ביולוגיה

מערכת העיכול

מטרה: לפרק את המזון לחלקיקים קטנים מספיק כדי לאפשר מעבר שלהם למחזור הדם

ומשם לכל תאי הגוף.

מבנה :

1)פה:

*פירוק פיזי: שיניים

*פירוק כימי:רוק- מרטיב+יש בו אנזים(חלבון שעושה פעולות בגוף) בשם עמילאז שמפרק עמילן(רב סוכר)

2)ושט : צינור שרירי שתפקידו להעביר מזון בתנועה פריסטלטית מהפה לקיבה.

3)קיבה:

*פירוק פיזי : שריר חזק שמפרק את המזון

*פירוק כימי: חומצה(ממיסה חיידקים בעיקר)+אנזים:פפסין(מפרק חלבונים)

בכדי להגן על הקיבה מהחומצה החזקה יש רירית(סוג של שכבה של ריר ) שמגנה עליה.

4)תריסריון: (חלק ראשון במעי-12 ס"מ).כדי להגן על התריסריון מהחומצה של הקיבה

יש חומר בשם נתרן בי-קרבונט שהוא בסיס חזק שמנטרל חומצה ובכך מגן על התריסריון.

א)חלבונים ממשיכים להתפרק ע"י הפפסין.

ב)רב סוכרים ודו-סוכרים ממשיכים להתפרק לחד-סוכרים.

ג)שומנים מתפרקים לאמולסיה(טיפות מאוד קטנות של שומן), והאמולסיה מתפרקת

לחומצות שומן+גליצרול.מכיס המרה מגיע נוזל שתפקידו לעזור לשומן להתמוסס במים.

ד)התחלת ספיגה של מים ומינרלים לדם.

5)מעי דק:שרירי+עטוף בהרבה כלי דם(נימים בעיקר).

א)המשך פירוק סוכרים שומנים וחלבונים.

ב)ספיגה של המזון המפורק לתוך  מחזור הדם(ע"י נימים).

6)מעי גס:

א)פירוק של תאית(חומר המבנה של הצמחים, זה רב סוכר) ע"י חיידקים.

ב) חיידקים מייצרים מעט ויטמינים(אשלגן ובי-12)

ג)ספיגת מים,מלחים וויטמינים לדם.

7)פי הטבעת: יציאת פסולת , זהו שריר טבעתי, רצוני.

 אבות המזון-חומרים שבונים את הגוף:

*מים: 70%

*מינרלים:אחראיים על מאזן המים בגוף. חיוניים להעברת אותות חשמליים ובניית עצמות ושיניים(סידן).

*חלבונים: 18% -חומר בניין עיקרי בגוף

*פחמימות-שימוש בעיקר בסוכר(גלוקוז) לצורף הפקת אנרגיה בתא.

*שומנים(ליפידים)- מרכיבים את קרום התא, חיוניים לשם אגירת מזון+הגנה ע"י בידוד.

*ויטמינים-כמויות קטנות, חשובים מאוד לתגובות אנזימטיות ותהליכים אחרים.

קטגוריה C

Back to top button