מערכת העיכול
מטרה: לפרק את המזון לחלקיקים קטנים מספיק כדי לאפשר מעבר שלהם למחזור הדם
ומשם לכל תאי הגוף.
מבנה :
1)פה:
*פירוק פיזי: שיניים
*פירוק כימי:רוק- מרטיב+יש בו אנזים(חלבון שעושה פעולות בגוף) בשם עמילאז שמפרק עמילן(רב סוכר)
2)ושט : צינור שרירי שתפקידו להעביר מזון בתנועה פריסטלטית מהפה לקיבה.
3)קיבה:
*פירוק פיזי : שריר חזק שמפרק את המזון
*פירוק כימי: חומצה(ממיסה חיידקים בעיקר)+אנזים:פפסין(מפרק חלבונים)
בכדי להגן על הקיבה מהחומצה החזקה יש רירית(סוג של שכבה של ריר ) שמגנה עליה.
4)תריסריון: (חלק ראשון במעי-12 ס"מ).כדי להגן על התריסריון מהחומצה של הקיבה
יש חומר בשם נתרן בי-קרבונט שהוא בסיס חזק שמנטרל חומצה ובכך מגן על התריסריון.
א)חלבונים ממשיכים להתפרק ע"י הפפסין.
ב)רב סוכרים ודו-סוכרים ממשיכים להתפרק לחד-סוכרים.
ג)שומנים מתפרקים לאמולסיה(טיפות מאוד קטנות של שומן), והאמולסיה מתפרקת
לחומצות שומן+גליצרול.מכיס המרה מגיע נוזל שתפקידו לעזור לשומן להתמוסס במים.
ד)התחלת ספיגה של מים ומינרלים לדם.
5)מעי דק:שרירי+עטוף בהרבה כלי דם(נימים בעיקר).
א)המשך פירוק סוכרים שומנים וחלבונים.
ב)ספיגה של המזון המפורק לתוך מחזור הדם(ע"י נימים).
6)מעי גס:
א)פירוק של תאית(חומר המבנה של הצמחים, זה רב סוכר) ע"י חיידקים.
ב) חיידקים מייצרים מעט ויטמינים(אשלגן ובי-12)
ג)ספיגת מים,מלחים וויטמינים לדם.
7)פי הטבעת: יציאת פסולת , זהו שריר טבעתי, רצוני.
אבות המזון-חומרים שבונים את הגוף:
*מים: 70%
*מינרלים:אחראיים על מאזן המים בגוף. חיוניים להעברת אותות חשמליים ובניית עצמות ושיניים(סידן).
*חלבונים: 18% -חומר בניין עיקרי בגוף
*פחמימות-שימוש בעיקר בסוכר(גלוקוז) לצורף הפקת אנרגיה בתא.
*שומנים(ליפידים)- מרכיבים את קרום התא, חיוניים לשם אגירת מזון+הגנה ע"י בידוד.
*ויטמינים-כמויות קטנות, חשובים מאוד לתגובות אנזימטיות ותהליכים אחרים.